facebook s


  Ambulanta Max - Lavrica

  Dolenjska cesta 250
  1291 Škofljica

  Tel.: 01 366 65 44

  Ambulanta Max - Kamnik

  Muzejska pot 2
  1241 Kamnik

  Tel.: 059 940 488


  DELOVNI ČAS

  Lavrica:
  pon.-pet. 8.00 - 19.00

  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto

  Kamnik:
  
pon.-pet. 13.00 - 19.00
  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto 

 

  


  DEŽURNI VETERINAR

  Izven delovnega časa lahko
  pokličete dežurnega veterinarja

  na telefon 031 394 678


KJE SMO 

puscica LAVRICA

puscica KAMNIK

 

LEPTOSPIROZA ALI ' MIŠJA MRZLICA '

Leptospirozo včasih imenujemo tudi mišja mrzlica, saj so glodalci naraven rezervoar te bolezni.Leptospiroza je bakterijska bolezen. V Sloveniji jo največkrat povzročata bakteriji Leptospire icterohaemorragiae (podgane) in Leptospire canicole (psi). Sta tudi najbolj patogeni. Omenjeni bakteriji okužita tudi človeka in zato tudi to bolezen imenujemo zoonoza. Ostale vrste iz rodu Leptospir (L. grippotyphosa, L. sejroe, L.australis in L.pomona) so veliko manj nevarne, vendar zelo različno geografsko zastopane in vezane na specifične rezervoarje, kot tudi vodo.

Bakterija prodre v organizem čez poškodovano kožo ali sluznico in se razmnožuje le v gostitelju. Izloča se preko ledvic z urinom v zunanje okolje. Žival največkrat ne kaže zunanjih kliničnih znakov okužbe. Prenosa tako poteka bodisi preko glodalcev, ki so naravni rezervoar bodisi preko drugih živalskih vrst, kot npr.pes. Največje tveganje okužbe sta spomladi in jeseni, ko so temperature za preživetje zelo ugodne. Med 10°C in 34°C. Prenos bolezni poteka preko okuženih vod, direktnega kontakta z urinom in okuženih površin (nevarnost je večja na poplavljenih območjih). Največ primerov je poleti in zgodaj jeseni. Bakterije imajo raje alkalno prst in alkalno okolje.

Mačke navadno ne razvijajo simptomov in ne obolevajo za boleznijo, so pa lahko prenašalci.

Klinični znaki bolezni se pri psih razvijejo 4-11dni po okužbi, v povprečju 7 dni. Prvi znak akutne oblike bolezni je povišana telesna temperatura, nato pa sledi še razpad rdečih krvničk (hemoliza) in levkocitoza (povišane bele krvničke). Vendar večina psov ne razvije akutne faze. Največkrat poteka bolezen v subakutni, inaparetni ali kronični obliki. Simptomi pa največkrat spominjajo na hemoragično mrzlico. Žival je deprimirana, neješča, pojavi se kri v urinu (hemoglobinurija), pohitreno dihanje, blede sluznice, krvavo bruhanje, driska, bolečine v mišicah in vnetne spremembe na očeh. Bolezen prizadene ledvica in jetra.

Bolezen se prenaša tudi na ljudi in sicer najbolj nevarni so sevi Leptospire icterohaemorragiae, canicole in grippotyphosa. Inkubacijska doba pri človeku je 7-12dni, pojavijo se gripi podobni znaki ter spremembe na očeh. Seveda pa so možne tudi hujše oblike, ki prizadenejo organe.

Pri diagnostiki bolezni moramo vedeti, da žival šele 2-3 tedne po okužbi, razvije specifičen obrambni mehanizem na bolezen in zato bodo serološki testi takrat še lažno negativni. Tudi drugače niso krvne preiskave zadosti specifične, saj imajo nekatere druge bolezni podoben potek bolezni in enako krvno sliko kot leptospiroza. Končno diagnozo se postavi šele po dokazu povzročitelja v urinu, krvi ali drugih tkivih.

Zdravljenje je sestavljeno iz tekočinske terapije, aplikacije antibiotikov, protibolečinske terapije in podporne terapije jeter in ledvic. Ker je bolezen zoonoza, se izogibamo urinu prizadete živali oz. nosimo zaščitne rokavice, kadar pridemo v stik z obolelimi.

Kako zaščititi sebe in naše ljubljenčke?

Najbolj učinkovita zaščita je še zmeraj cepljenje. Opravlja se ga že pri mladičih od 6-8 tednov dalje , v kombinaciji z ostalimi kužnimi bolezni psov. Ponovi se čez 3-4 tedne nato pa je potrebno cepljenje LETNO obnavljati, če želimo doseči maksimalno zaščito.