facebook s


  Ambulanta Max - Lavrica

  Dolenjska cesta 250
  1291 Škofljica

  Tel.: 01 366 65 44

  Ambulanta Max - Kamnik

  Muzejska pot 2
  1241 Kamnik

  Tel.: 059 940 488


  DELOVNI ČAS

  Lavrica:
  pon.-pet. 8.00 - 19.00

  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto

  Kamnik:
  
pon.-pet. 13.00 - 19.00
  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto 

 

  


  DEŽURNI VETERINAR

  Izven delovnega časa lahko
  pokličete dežurnega veterinarja

  na telefon 031 394 678


KJE SMO 

puscica LAVRICA

puscica KAMNIK

 

NAJPOGOSTEJŠE ZASTRUPITVE PRI PSIH IN MAČKAH

V našem okolju je veliko snovi, ki so lahko potencialno strupene in nevarne za zdravje naših kosmatih hišnih ljubljenčkov. Nekatere so znani strupi, druge, recimo čokolado pa imamo sami zelo radi, za naše pse in mačke pa je nevarna. Prav tako moramo biti previdni pri različnih rastlinah, ki jih imamo v naših domovih, saj je kar nekaj zelo strupenih.

STRUPI ZA GLODALCE IN DRUGE ŠKODLJIVCE

Imenujemo jih tudi rodenticidi, kemijsko pa so to derivati kumarina. Je ena najpogostejša vrst zastrupitev psov in mačk. Najhujše zastrupitve se zgodijo, če živali zaužijejo zaloge strupa, za zastrupitev pa zadošča že zaužitje ene zastrupljene miši ali podgane. Rodenticidi imajo precej dolgo delovanje, saj so podgane zelo pametne živali in strupa ne bi pojedle, če bi opazile, da je podgana, ki je (zastrupljeno) hrano jedla, poginila. Učinkujejo tako, da v organizmu preprečijo strjevanje krvi in poškodujejo krvne kapilare. Znaki zastrupitve pri psih in mačkah se lahko pokažejo takoj, največkrat pa šele po nekaj dneh (odvisno od vrste in količine zaužitega strupa). Kažejo se kot slabotnost, potrtost, lahko sta prisotna tudi kašelj in težko dihanje. Pojavijo se notranje krvavitve (v prsno in trebušno votlino), iztrebek je lahko črno obarvan zaradi primesi krvi in tudi urin je lahko krvav. Zaradi motenj v strjevanju krvi so možne krvavitve iz manjših ran, nosu ali dlesni. Včasih lastniki opazijo krvavo slino. Veterinar pri pregledu opazi bledost in krvavitve iz sluznic, zastrupitev pa potrdi s specifično preiskavo krvi. Za zastrupitev obstaja specifičen protistrup – sintetični vitamin K, ki ga pacient dobi v obliki injekcij več dni zapored. Vendar moramo ukrepati hitro, da je zdravljenje uspešno. Ob močnejših krvavitvah in hudi anemiji običajno žival potrebuje tudi transfuzijo krvi ali plazme.

STRUP ZA POLŽE

Največja možnost, da se bo pes zastrupil s takim strupom je, kadar ga sprehajamo v bližini vrtov na katerih se uporabljajo organofosfatne in karbamatne pripravke za odganjanje (uničevanje) polžev. Zastrupitev povzročijo že zelo majhnekoličine (zadošča že zrnce ali dve). Znaki se lahko pokažejo že v nekaj minutah - oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje v zavesti.Možne pa so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje urina in driska.
Za žival je tak strup v večini primerov usoden, saj napade dihalni center in posledično pride do zadušitve. Obstaja protistrup, vendar je čas res ključnega pomena. V trenutku, ko opazimo ali posumimo, da je pes zaužil takšen pripravek moramo čimprej do veterinarja, pa še v tem primeru je uspeh zdravljenja vprašljiv.

VRTNI INSEKTICIDI IN GNOJILA

Do zastrupitve z gnojili in insekticidi lahko pride, če jih žival vdihava, liže, zaužije lahko pa se absorbirjo tudi skozi kožo, blazinice oziroma oči.
Ko uporabljate katerikoli tak izdelek poskrbite, da živali ni v bližini. Če gnojite travo psa ne spustite nanjo vsaj dva tedna oziroma toliko časa, da se gnojilo zagotovo vpije v zemljo (običajno po dežju).
Psi epileptiki so še posbej občutljivi na takšne strupe.

Delimo jih na:
1. Karbonate in fosfate

Zastrupitev z njimi se kaže s povečanim slinjenjem, solzenjem oči, pogostim uriniranjem, drisko, trzanjem mišic, šibkostjo in težavami z dihanjem.

2. Insekticide

Znaki zastrupitve so podobni kot pri zastrupitvi z karbonati in fosfati.
V obeh primerih, je potrebno žival takoj odpeljati k veterinarju in s seboj nesti embalažo strupa, ki ga je pes zaužil. Bodite pozorni, če katere izmed teh izdelkov uporabljajo vaši sosedi ali so bili uporabljeni na področju, kjer se sprehajate.

DOMAČA ČISTILA IN KEMIKALIJE

Te snovi so: kisline, osvežilci zraka, amoniak, razkužila, šamponi, mila, belila (povzročajo kemične opekline, razjede ust, grla, želodca in črevesja), barve, baterije, parfumi, kozmetični izdelki, detergenti, lepila…Najboljši način, da se izognete zastrupitvi z “domačimi kemikalijami” je, da so pospravljena na mestih, kjer žival nima dostopa do njih. Prav tako poskrbite, da žival ne pride v stik s površino, ki ste jo ravnokar očistili (tako se najlažje izognete opeklinam blazinic).
Če je prišlo samo do zunanjega stika, takoj dobro izperite dlako in kožo z veliko vode, nato pa zaradi preventive obiščite veterinarja. Če je žival snov zaužila, takoj obiščite veterinarja!

AVTOMOBILSKI IZDELKI (antifriz, olje za avto, bencin)

Zastrupitve z antifrizom so med najpogostejšimi, saj ima snov sladek vonj in okus. Je zelo strupen in vpliva na delovanje živčnega sistema ter povzroči izjemno hude poškodbe oz. okvare notranjih organov, predvsem ledvic in jeter. Znamenja se ne pokažejo takoj, temveč šele čez nekaj ur.
Prvi znaki zastrupitve so splošna prizadetost organizma, bruhanje, slabost, kri v trebušni votlini. Sledijo jim še depresivnost, nekoordinirano gibanjein epileptični napadi.
Po zaužitju ne smemo čakati znakov zastrupitve, ampak takoj poiščemo ustrezno veterinarsko pomoč!
Za preprečitev zastrupitve je najbolje, da žival nima dostopa do garaže oziroma prostora, kjer so te snovi spravljene. V zimskem času bodimo pozorni na parkiriščih in cestah, kjer je možnost izliva antifriza. Pes ga lahko zaužije tudi s snegom.

Pri vdihavanju bencina se lahko pojavijo obolenja pljuč. Znaki zastrupitve ob zaužitju so bruhanje, težave pri dihanju, koma in pogin.

KAČJI UGRIZ

Pri nas povzročata strupene ugrize gad in modras. Največkrat pride do ugrizov v okončine, pri radovednih psih pa tudi v glavo, smrček ali vrat.
Da gre za ugriz kače lahko sklepamo po hitri reakciji psa, saj največkrat zacvili in odskoči. Prizadeto mesto bo hitro oteklo, pes pa ga bo verjetno tudi lizal.
Psa poskusimo umiriti (razburjenje povzroča hitrejše bitje srca, kar povzroča hitrejši prenos strupa). Najbolje je, da žival do vozila kar nesemo in čimprej poiščemo veterinarsko pomoč. Hoja namreč pospešuje krvni obtok.

Zarez na prizadetem mestu ni priporočljiv. Psu raje nad ugrizom povežemo okončino (ne pretesno), jo imobiliziramo in uporabimo hladne obkladke. Obisk veterinarja je seveda nujen!
Znaki zastrupitve so odvisni od vrste kače, količine izločenega strupa, mesta ugriza, ter seveda starosti, teže, velikosti in kondicije psa.
Priporočljivo je, da si zapomnite vrsto kače, ki je psa ugriznila (če jo poznate), ali pa si zapomnite njene značilnosti (oblika glave, barva kože, vzorci itd.)

MOČERAD

Zastrupitve z močeradovim strupom so pri nas zelo redke, vendar večinoma usodne. Načeloma se jih psi že zaradi opozorilnih barv izogibajo.Pes se z njegovim strupom zastrupi tako, da vanj ugrizne. Močerad ima namreč zaušesne žleze iz katerih izloča posebno strupeno snov, ki se skozi ustno sluznico resorbira v organizem in takoj preide v kri.
Znaki zastrupitve se pokažejo že v nekaj minutah z drgetanjem, izločanjem penaste sline in včasih s hudimi krči, pri čemer lahko žival pade v šok in pogine zaradi zadušitve.
Potrebna je takojšna veterinarska pomoč, ki pa je velikokrat neuspešna.

ZDRAVILA

Nekatera zdravila, ki pomagajo nam, so lahko za živali zelo strupena, zato se pred uporabo katerega koli zdravila raje posvetujte z vašim veterinarjem. Aspirin lahko povzroči želodčne razjede, krvavitve, odpoved ledvic, slabokrvnost in celo pogin. Paracetamol (nahaja se v Lekadolu, Daleronu, Panadolu…) pa lahko povzroči slabokrvnost in odpoved jeter. Zanj obstaja protistrup, ki deluje samo, če je apliciran hitro po zaužitju tega zdravila.

HRANA

Velikega pomena je, da vemo katera človeška hrana lahko povzroči zastrupitev in v nekaterih primerih tudi pogin psa ali mačka.

Psov in mačk ne smemo hraniti z:

- Grozdjem, rozinami:

psi so občutljivi na nekatere kemične spojine, ki jih vsebuje tako sveže, kot posušeno grozdje. Ti toksini povzročijo poškodbe ledvic, ki lahko po treh dneh privedejo do odpovedi ledvic, kljub takojšnjemu zdravljenju. Znaki, ki se lahko pojavijo po 6 do 12 urah so predvsem bruhanje in driska, lahko tudi slabost, bolečine v trebuhu, povečano pitje in tremor. Izogibajte se tudi hranjenju psa s piškoti, ki vsebujejo rozine.

- Čokolado:

čokolada in kakav vsebujeta teobromin, ki podobno kot kofein, stimulira živčni sistem in povzroča nemirnost, lahko tudi bruhanje, drisko, krče, nezavest in celo pogin. Temna čokolada in kakav sta bolj toksična od mlečne čokolade.


- Žvečilnim gumijem in drugimi sladkarijami

ker vsebujejo ksilitol (sladilo), ki povzroči motnje v regulaciji sladkorja v organizmu in nenaden padec krvnega sladkorja, nenavadno obnašanje živali, omotičnost, nezavest in celo pogin.

- Čebulo

saj uničuje rdeče krvničke in tako povzroči slabokrvnost in posledično odpoved ledvic. Mačke so zelo občutljive na zaužitje čebule, vendar le redko zaužijejo dovolj velike količine. Zastrupitev se lahko kaže z bruhanjem, drisko, slabokrvnostjo, brezbarvnim urinom, onemoglostjo, poškodbo jeter, alergijskimi reakcijami, astmatičnimi napadi in dermatitisom.

- Zelenimi deli (listi, stebla) paradižnika

(lahko povzročijo aritmijo srca). Mačke so sploh občutljive za vse vrste paradižnika, ker že majhne količine hitro povzročijo gastrointestinalne težave (slabost, bruhanje…).


- Gobami:

tip strupa v gobah je odvisen od vrste gob. Nekateri povzročajo halucinacije, hiperaktivnost in komo, druge poškodujejo jetra, srce ali ledvice. Klinični znaki se pokažejo v 6 do 8 urah po zaužitju (želodčne bolečine, motnje pri hoji, slabost, brezvoljnost, bruhanje, driska, halucinacije, vročina, solzenje, prekomerno izločanje, slinjenje, odpoved jeter ali ledvic in pogin).

Velike količine soliker lahko povzroči težave z ledvicami in jetri,

- ocvrto hrano, surovimi jajci (lahko povzročijo salmonelo),

- muškatnimi oreščki (so smrtni),

- macadamia oreščki povzročajo gastrointestinalne težave, bruhanje, mišični tremor in otrdelost mišic, mandlji,

- semeni jabolk, hrušk, češenj, ker vsebujejo cianid, ki je strupen tako za živali kot za ljudi

-avokadomker povzroča težave z dihanjem in nabiranjem tekočine v trebušni votlini.

 

STRUPENE RASTLINE

Na srečo je le malo rastlin, ki so za psa lahko smrtne. Simtomi zastrupitve so lahko vidni kot izpuščaji na koži, zatekla usta in požiralnik, bruhanje, driska, bolečine v trebuhu. V najhujših primerih pride do epileptičnih napadov, težav s srcem, dihali ali ledvicami, ki jih lastnik težko takoj zazna, zato je najbolje, da obiščete veterinarja, če veste da je pes zaužil strupeno rastlino.

Seznam nekaterih strupenih rastlin:

Spomladanski žafran:

njegova aktivna učinkovina, kolhicin, sproža antimetabolični učinek, ki lahko povzroči hitro delitev celic, gastrointestinalne težave (krvavo drisko in bruhanje).

Azaleja:

ta rastlina lahko vpliva na kardiovaskularni sistem in sproži bruhanje ali gastrointestinalno draženje.

Narcisa:

strupene sestavine v čebulicah lahko povzročijo krče, tresavico, letargijo, slabost in vzdražen trebuh.

Hiacinta:

lahko povzroči močno bruhanje, krvavo diarejo, depresijo in tresavico.

Japonska tisa:

ta rastlina je izjemno strupena za pse in lahko povzroči napade ali srčno odpoved. Strupeni so rastlina in njene rdeče jagode.

Šmarnica:

lahko povzroči srčno odpoved, težave s koordinacijo in bruhanje.

Oleander:

ta priljubljena rastlina, je izjemno strupena, saj vsebuje glikozide in lahko povzroči smrt.

Rabarbara:

četudi lahko stebla uporabimo za peko pit, so rabarbarini listi tako strupeni, da lahko povzročijo poškodbe in odpoved ledvic.

Strupene so tudi:
aloa, vetrnica, azaleja, smrečica, zelenika, praprot, krhlika, zlatica, ricinus, krizantema, detelja, repinec, orlica, kokolj, jesenski podlesek, spomladanski podlesek (žefran), ciklama, volčin, svilničevka, dren, bezeg, naprstec, konjska preslica, hijacinta, hortenzija, jasmin, kristavec, brin, negnoj, lovor, lobelija, volčji zob, glog, kaktusi, svilnica, omela, orhideja, preobjeda, slak, razhudnik, hrast, meta, potonika, metlika, bor, rododendrum, sagovec, navadni odolin, zvonček, rosika, gosja trava, lilija, divji lan, nedotika, železnjak, glicinija, teloh.

INSTEKCIDI ZA ODPRAVLJANJE BOLH PRI PSIH

Večje število insekticidov na osnovi permetrina za odpravljanje bolh pri psih je že dostopnih tudi v Sloveniji (npr. ExSpot, Advantix, nekatere ovratnice v prosti prodaji). Ob pravilnem ravnanju je njihova uporaba na psih zelo varna, nevarnost zastrupitve pa majhna. Povsem nasprotno so mačke na te produkte bolj občutljive in klinični znaki zastrupitve so lahko usodni.Mačke so izpostavljene zastrupitvi s permetrinom, če na njih lastnik nepazljivo uporabi izdelek, namenjen samo psom, ali če pridejo v stik s psom, ki je bil nedavno zdravljen s permetrinom. Razlog, zakaj so mačke tako dovzetne za toksičnost permetrina, ni znan, se pa lahko skriva v razlikah v metabolizmu obeh živalskih vrst.

Klinični znaki zastrupitve se lahko pojavijo v nekaj urah od izpostavljenosti zdravilu, lahko pa jih opazimo šele čez 72 ur. Najpogostejši znaki so mišični in obrazni trzljaji, ataksija (bolezen centralnega živčevja) ter napadi. Zaradi prekomerne mišične aktivnosti se lahko pojavi tudi hipertermija (povišana telesna temperatura). Ostali možni znaki so še: bruhanje, driska, depresija in prekomerno izločanje sline. Brez takojšnjega prepoznavanja znakov in zdravljenja lahko napadi vodijo v nezavest in smrt. Opažene so bile tudi običajne alergijske reakcije, ki pa so le redko življenjsko nevarne.
Diagnoza temelji na kliničnih znakih in potrjenem sumu izpostavljenosti izdelkom, ki vsebujejo permetrin.

Da bi bilo zdravljenje uspešno, ga moramo omogočiti v najkrajšem možnem času. Protistrup ne obstaja. Vsako nadaljnjo izpostavljenost permetrinu moramo zmanjšati s kopanjem prizadete živali z blagim detergentom za pomivanje posode. Pri dolgodlakih bolnikih lahko pomaga tudi striženje.

Za lažje primere zastrupitve je prognoza dobra in velika verjetnost je, da ne bo nobenih dolgoročnih posledic. Pri hujših zastrupitvah so možnosti za preživetje prav tako dobre, vendar samo, če dobijo bolniki takojšnjo terapijo; na žalost bodo nekateri vseeno evtanazirani ali bodo poginili.
Čeprav večina mačk ob veterinarski oskrbi okreva, se je problemu bolje izogniti, torej izdelkov protibolham za pse, ne dajemo mačkam, če to ni izrecno dovoljeno v navodilu proizvajalca!

 

Bolje preventiva kakor kurativa......

10 NASVETOV, KAKO PREPREČITI ZASTRUPITVE (prevedeno po dr. Jill A. Richardson)

1. Če postavljate vabe za škodljivce, jih nastavite na mesta, kjer žival ne more priti do njih.
2. Ko na vrtu uporabljate gnojila ali insekticide, živali preprečite dostop do področja, kjer ste jih uporabili, dokler se vse ne vpije v podlago.
3. Bodite pozorni na to, kakšne rastline imate na vrtu in stanovanju. Če so strupene, živali onemogočite dostop do nje ali pa se je znebite.
4. Ko čistite stanovanje s čistili, živali ne pustite, da pride v stik z očiščeno površino dokler je mokra. Prav tako imejte čistila spravljena ne mestih, ki jih žival ne doseže.
5. Živali nikoli ne dajajte zdravil, razen po predhodnem posvetu z veterinarjem.
6. Živali nikoli ne dajajte človeških zdravil, kot so tablete proti bolečinam, zdravila za raka, antidepresivi, vitamini, tablete za hujšanje.
7. Ne puščajte sladkarij na mestih, ki so za žival dosegljivi.
8. Veliko vsakdanjih predmetov je za žival lahko smrtnih (baterije, čistila, cigarete, alkohol, kava,…). Zato poskrbite, da žival ne more priti v stik z njimi.
9. Olje za avto, antifriz in bencin so za psa smrtno nevarni. Zato je najbolje, da so spravljeni v prostorih kjer žival nima dostopa do njih.
10. Če uporabljate spreje in ampule proti bolham, se pri uporabi strogo držite navodil.

PRVA POMOČ

Poskusite poiskati vir zastrupitve in odstranite strup iz ust (spirajte z vodo). Če od zaužitja strupene substance ni minilo več kot 2 uri, takoj poskusite izzvati bruhanje. Če je od zastrupitve minilo več časa, živali v gobec vbrizgajte raztopino aktivnega oglja, ki zmanjšuje prehajanje strupa iz prebavil v krvni obtok. Če je prišla v stik z različnimi čistili, kemikalijami, insekticidi koža oziroma sluznice, jo takoj izperite z mlačno vodo. Tudi če snov ne draži kože, jo izperite, da je žival ne more polizati. V vsakem primeru je potreben TAKOJŠEN obisk veterinarja, ki bo živali nudil strokovno pomoč. V veliko pomoč je, če s seboj prinesete embalažo strupa ali zdravila, ki ga je žival zaužila.