facebook s


  Ambulanta Max - Lavrica

  Dolenjska cesta 250
  1291 Škofljica

  Tel.: 01 366 65 44

  Ambulanta Max - Kamnik

  Muzejska pot 2
  1241 Kamnik

  Tel.: 059 940 488


  DELOVNI ČAS

  Lavrica:
  pon.-pet. 8.00 - 19.00

  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto

  Kamnik:
  
pon.-pet. 13.00 - 19.00
  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto 

 

  


  DEŽURNI VETERINAR

  Izven delovnega časa lahko
  pokličete dežurnega veterinarja

  na telefon 031 394 678


KJE SMO 

puscica LAVRICA

puscica KAMNIK

 

 
ZAJEDAVCI (NOTRANJI IN ZUNANJI)
 
Zajedavce delimo na zunanje in notranje.
 
ZUNANJI ZAJEDAVCI
 
Koža in dlaka naših ljubljencev je na žalost zelo privlačna za različne zajedavske organizme, ki pa ne prizadenejo samo kože in dlake, pač pa lahko prenašajo tudi nevarne bolezni, npr. boreliozo, babeziozo, anaplazmozo in s tem lahko škodujejo tudi ljudem.
 
Zunanji zajedavci so členonožci, ki živijo na ali v koži, v uhljih, dlaki in dlačnih mešičkih. Veliko zajedavcev in njihovih razvojnih oblik pa se zadržuje tudi v okolju, kjer naša žival živi ali v naravi. Dejansko vidimo samo 5 procentov populacije bolh, vse ostale pa živijo v okolici.
 
Najpogostejši zajedavci so bolhe in klopi, pri mačkah pa še ušesne garje. Klopi in bolhe živali pijejo kri in tako lahko povzročijo slabokrvnost ali celo smrt, v blažjih primerih pa naše ljubljence delajo nemirne in jim povzročajo stres. V zadnjem času je tudi vse več psov alergičnih na ugrize bolh in pri tem trpijo za alergijskim dermatitisom. S svojo slino pa lahko paraziti prenašajo tudi druge parazite in bolezni, kot so borelioza, erlihioza, babezioza, trakulje itd. Nekatere od teh bolezni so doživljenske.
 
Tudi komarji lahko s svojim pikom v pasjo kri prenesejo nevarnega parazita, ki se naseli v srčni mišici psa in lahko povzroči smrt oziroma kronično odpoved srca. Ogroženo območje v Sloveniji je zaenkrat samo Primorska.
 
V boju proti zunanjim zajedavcem je pomembna predvsem preventiva. Najbolj primerni so kožni prelivi v obliki ampul, okusne tablete in ovratnice, ki imajo širok spekter delovanja. Pripravke je pomembno, da lastniki kupujejo le pri veterinarjih in v lekarnah, saj boste le tam dobili zdravila, ki bodo dovolj učinkovito zaščitila vašega ljubljenčka. Obstajajo tudi spreji in šamponi proti zajedavcem, ki pa so manj učinkoviti. Bolhe je potrebno zatirati tudi v prostorih in na mestih, kjer se naša žival giblje in zadržuje (sesanje, dezinsekcija z biokilom, pranje ležišča živali) in ne pozabite na avto, če se kuža vozi v njem.
 
 
NOTRANJI ZAJEDAVCI
 
Notranji zajedavci so trakulje, gliste in krvni paraziti. Zajedajo v prebavilih, notranjih organih, krvi… Znižujejo odpornost gostiteljev, sesajo kri in povzročajo poškodbe organov. Prenašajo se lahko tudi na ljudi, predvsem so nevarni za majhne otroke, ki si lahko jajčeca med igro z živaljo zelo hitro vnesejo v usta.
 
Hude okužbe z notranjimi zajedavci povzročajo drisko, bruhanje, anemijo in splošno slabo počutje. Žival je lahko okužena, lastnik pa tega ne opazi. Zelo pogosto se mladički okužijo že v leglu od mame.
 
Za odpravljanje notranjih zajedavcev imamo preparate v obliki tablet, paste ali ampul oziroma pipet. Slednje nanašamo na kožo, kot za zunanje zajedalce. Pogostnost odpravljanja je odvisna od starosti živali. Do 3 meseca starosti se priporoča dajanje vsakih 14 dni, nato do 6 meseca starosti enkrat na mesec, po tem obdobju pa 3-4 krat letno. Vsekakor pa se priporoča odpravljanje zajedalcev 2-3 dni pred cepljenjem, saj s tem zmanjšamo možnosti komplikacij ob cepljenju ter zvišamo učinkovitost cepiva.