facebook s


  Ambulanta Max - Lavrica

  Dolenjska cesta 250
  1291 Škofljica

  Tel.: 01 366 65 44

  Ambulanta Max - Kamnik

  Muzejska pot 2
  1241 Kamnik

  Tel.: 059 940 488


  DELOVNI ČAS

  Lavrica:
  pon.-pet. 8.00 - 19.00

  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto

  Kamnik:
  
pon.-pet. 13.00 - 19.00
  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto 

 

  


  DEŽURNI VETERINAR

  Izven delovnega časa lahko
  pokličete dežurnega veterinarja

  na telefon 031 394 678


KJE SMO 

puscica LAVRICA

puscica KAMNIK

 

Zaščitna cepljenja

prenos

PSI

Cepljenje proti kužnim boleznim

Cepivo proti kužnim boleznim je kombinirano cepivo, ki psom zagotavlja zaščito pred kar petimi boleznimi (parvoviroza, pasja kuga, kužni hepatitis, leptospiroza in kužni kašelj). Mladiče prvič cepimo pri nekje dveh mesecih starosti (med 6-8 tednom), cepljenje potem ponovimo še dvakrat v razmaku enega meseca, tako da jih do starosti 4 mesecev cepimo trikrat. Zgodnje cepljenje se priporoča zato, ker so mladički prav v tem obdobju najbolj dovzetni za nekatere od teh bolezni. Pred cepljenjem pa jim imunost zagotavljajo protitelesa, ki jih dobijo od matere (v primeru da je mati cepljena). Za tem cepljenje ponovimo po enem letu z enakim cepivom (proti vsem 5 boleznim), nato pa letno ponavljamo le cepljenje proti leptospirozi in kužnemu kašlju, proti parvovirozi, pasji kugi in kužnemu hepatitisu pa cepimo vsake tri leta. Če prvič cepimo psa, ki je že odrasel oziroma je starejši od 3 mesecev sta dovolj samo dve cepljenji v razmaku enega meseca. Pred vsakim cepljenjem je potrebno odpraviti notranje zajedavce.

Cepljenje proti steklini

Cepljenje proti steklini je obvezno po zakonu. Proti steklini prvič cepimo psa med tretjim in četrtim mesecem starosti. Nato ponovimo še dvakrat v razmaku enega leta (pri tem mormo biti pozorni na datum cepljenja, saj že en dan zamude pomeni, da je potrebno zopet cepiti tri leta zapored). Torej če cepimo tri leta zapored in se držimo datuma (psa lahko cepite tudi prej, ni potrebno čakati na zadnji dan) je potem cepljenje veljavno po navodilih proizvajalca cepiva (pri nas v večini tri ali vsaj dve leti).

1.-4. in 8. odstavek 11.člena Pravilnika o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline, Uradni list RS št. 98/2013

 

"Lastniki psov morajo zagotoviti, da so psi prvič cepljeni proti steklini (primarno cepljenje) v starosti od 12 do 16 tednov."

 

"Najpozneje ob prvem cepljenju morajo biti psi označeni in vpisani v centralni register psov v CIS VET (register psov). Če lastnik psa s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji opravi cepljenje iz tega pravilnika v drugi državi, mora najpozneje v 30 dneh od opravljenega cepljenja veterinarski organizaciji predložiti dokazilo o opravljenem cepljenju, ki ga veterinarska organizacija vnese v register psov."

 

"Drugo in tretje cepljenje psov je treba opraviti v razmakih do 12 mesecev od predhodnega cepljenja, vendar dve zaporedni cepljenji ne smeta biti opravljeni v istem koledarskem letu. Za tretje cepljenje se uporabijo cepiva, ki zagotavljajo imunost več kot eno leto. Vsa nadaljnja cepljenja se opravijo v skladu z navodili proizvajalca cepiva. Shema cepljenja je navedena v Prilogi 2, ki je sestavni del tega pravilnika."

 

"Če se drugo, tretje ali nadaljnja cepljenja ne izvajajo v rokih iz prejšnjega odstavka, se cepljenje po prekinitvi šteje kot prvo cepljenje."

 

"Ob vsakem cepljenju psov proti steklini je treba psom odpraviti notranje zajedavce."

 

 

 

CAT kitten vaccination

MAČKE

Cepljenje proti kužnim boleznim

Cepivo poti kužnim boleznim mačke ščiti pred tremi boleznimi (mačja kuga, calicivirus in herpesvirus). Po najnovejših smernicah svetovnega združenja veterinarjev za male živali – WSAWA je režim cepljenja mačk proti kužnim boleznim enak kot pri psih. Torej mačke prvič cepimo pri starosti dveh mesecev in se nato ponovi še dvakrat v razmaku enega meseca (tretje cepljenje med 14.-16. tednom starosti). Sledi revakcinacija čez eno leto, nato na 3 leta. Priporoča se cepljenje vseh mačk, tudi izključno notranjih, saj so ti virusi izjemno obstojni. Starejše mačke cepimo dvakrat v razmaku enega meseca, potem prav tako sledi revakcinacija čez eno leto, nato na vsaka 3 leta.

Cepljenje proti mačji levkozi

Pred cepljenjem mačke proti mačji levkozi se priporoča testiranje mačke (hitri test), da vidimo če je res negativna na FeLV. Cepljenje pozitivnih mačk ni smiselno. Prvič lahko cepimo v 8. tednu starosti, sledi revakcinacija po enem letu, nato na vsaka 3 leta. Priporoča se le cepljenje mačk, ki imajo možnost izhoda ven.

Cepljenje proti steklini

Pri mačkah cepljenje proti steklini ni zakonsko obvezno. Mačke morajo biti cepljene proti steklini in biti čipirane s potnim listom le za prestop državne meje. Prvič se mačke lahko cepi pri 12. tednih starosti, cepljenje se ponovi čez 1 leto nato vsaka 3 leta.