facebook s


  Ambulanta Max - Lavrica

  Dolenjska cesta 250
  1291 Škofljica

  Tel.: 01 366 65 44

  Ambulanta Max - Kamnik

  Muzejska pot 2
  1241 Kamnik

  Tel.: 059 940 488


  DELOVNI ČAS

  Lavrica:
  pon.-pet. 8.00 - 19.00

  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto

  Kamnik:
  
pon.-pet. 13.00 - 19.00
  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto 

 

  


  DEŽURNI VETERINAR

  Izven delovnega časa lahko
  pokličete dežurnega veterinarja

  na telefon 031 394 678


KJE SMO 

puscica LAVRICA

puscica KAMNIK

 

SPOLNI CIKLUS, BREJOST IN KOTITEV MAČKE

 

cute-kitten-wallpaper-hd-60 mala 

 

Spolni ciklus mačk je povsem drugačen od spolnega ciklusa psic. Mačke so sezonsko poliestrične živali, kar pomeni da imajo lahko več zaporednih spolnih ciklusov veni sezoni ali obdobju. Moramo pa omeniti, da se je sezonsko obnašanje skorajda izgubilo in je manj izrazito pri mačkah, ki živijo v stanovanjih.

 

Spolna zrelost je pri mački odvisna od telesne teže. Ko mačke dosežejo 80% odrasle telesne teže, nekje pri 2,5 kg, se običajno pojavi prva gonitev. Običajno je to med 6-9 mesecem starosti, lahko pa tudi že v 4 mesecu. Velik vpliv na pojav spolnega dozorevanja ima predvsem daljšanje svetlega dela dneva (na severni polobli zgodaj spomladi) in pasma mačke (pri siamskih, burmanskih in ostalih orientalskih mačkah nastopi puberteta zelo zgodaj, pri perzijskih, manx in ostalih dolgodlakih mačkah pa lahko celo pri 18-21 mesecih).

 

Ovulacija je sprožena pri mačkah s paritvijo, vendar se pojavlja tudi spontano.

 

Spolni ciklus mačk je zelo podvržen vplivu svetlobe in delovanju hormona melatonina, ki ga izloča češarika. Če so mačke stalno dlje izpostavljene dnevni svetlobi (okoli 14 ur dnevno) se lahko gonitev pojavljav 4-30 dnevnih intervalih, če ne pride vmes do ovulacije. Tako lahko s krajšanjem dneva v zimskih mesecih pri nekaterih dolgodlakih pasmah gonitev celo izostane ali pa se interval med gonitvami močno podaljša.

 

Reprodukcijski ciklus pri mačkah se deli na pet faz (proestrus, estrus, postestrus, diestrus, anestrus).

 

Proestrus je izredno kratek (12-48h) in ga je težko prepoznati, kot tudi ločiti od estrusa. V tej fazi se mačke že oglašajo, vendarob prisotnosti samca še ne privolijo v paritev.

Pri večinimačk ciklus opazimo z estrusom oz. pojanjem. Takrat samička privablja samčke z glasnim oglašanjem, valjanjem po tleh in drgnjenjem ob predmete. V tem času ima lahko zmanjšan apetit. Znaki so veliko intenzivnejši kot v proestrusu . Samica večkrat pusti zaskok samca čez dan, ki s spolnim aktom sproži ovulacijo.

Postestrus je obdobje med dvema pojatvenima cikloma v sezoni, v katerem mačke ne kažejo znakov gonitve. Navadno slediestrusu, vendar v njemu ni prišlo do ovulacije ali brejosti. Dolžina postestrusa je od 2-19 dni, v povprečju 9 dni.

Diestrus je faza, kjer dominira hormon progesteron, in je značilen za tiste mačke, kjer je bila v pojatvi sprožena ovulacija oz. so breje. Dolžina te faze je pri nebrejih samicah dolga 35-45 dni, pri brejih pa 60 dni. Po tem obdobju sledi zopet začetek spolnega ciklusa-pojanje, če še traja sezona.

Anestrus je obdobje, kjer ni zabeležiti nobenih hormonalnih aktivnosti. Koncentracije hormonov so na osnovnih vrednostih in po obnašanju take mačke ne moremo ločiti od tistih, ki so sterilizirane. Pojavlja se v obdobju od pozne jeseni do konce decembra-t.i., zimski anestrus ,ko je obdobje dnevne svetlobe kratko.

 

 

Brejost pri mačkah traja od 56 do 62 dni. Muca se lahko ponovno goni že 8-10 tednov po kotitvi, čemladičke izgubi, pa že po dveh ali treh tednih.

 

 

Porod je povsem naraven dogodek, ki lahko v večini primerov poteka doma brez veterinarske pomoči. Pri mački je težko opaziti, kdaj bo kotila, ker navadno svoje gnezdo pred lastniki skrije bolj kot psica. Dobro je da jo pustimo na prostoru, ki si ga sama izbere in ji ne povzročamo dodatnega stresa s premeščanjem. Tudi nenehno božanje in nadziranje ni priporočljivo, bolje je, da jo opazujemo od daleč, da ima svoj mir. Prvi mladič se navadno skoti v eni uri po začetku poroda. Med posameznimi mladiči so lahko nekaj urni premori, tako da cel porod lahko traja tudi do 24 ur.

 

 

Če opazite, da je mladič zataknjen v porodnem kanalu in s tem zapira porodno pot, če ima mačka prešibke popadke in je od začetka popadkov minilo že več ko 12 ur, ter se prvi mladič še ni skotil ali če je interval med dvema mladičema daljši od 4 ur in če mislite, da je muca ob kotitvi v preslabem zdravstvenem stanju, da bi zmogla sama kotiti ter ob pojavu smrdljivega izcedka iz nožnice svetujemo, danemudoma poiščete veterinarsko pomoč.

 

Varja Tomažinčič, DVM

veterinarstvomax