facebook s


  Ambulanta Max - Lavrica

  Dolenjska cesta 250
  1291 Škofljica

  Tel.: 01 366 65 44

  Ambulanta Max - Kamnik

  Muzejska pot 2
  1241 Kamnik

  Tel.: 059 940 488


  DELOVNI ČAS

  Lavrica:
  pon.-pet. 8.00 - 19.00

  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto

  Kamnik:
  
pon.-pet. 13.00 - 19.00
  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto 

 

  


  DEŽURNI VETERINAR

  Izven delovnega časa lahko
  pokličete dežurnega veterinarja

  na telefon 031 394 678


KJE SMO 

puscica LAVRICA

puscica KAMNIK

 

PRVA POMOČ IN URGENTNO ZDRAVLJENJE
 
fa
 
Prvo pomoč nudimo, da zaustavimo krvavitev ali zmanjšamo možnost krvavitve, zaščitimo rano pred onesnaženjem in omejimo možnost nadaljnjih poškodb tkiva, nato pa moramo žival čim prej peljati k veterinarju.
 
Za nudenje prve pomoči živali je primerna oprema iz kompleta za prvo pomoč, lahko pa si pomagamo z raztrganimi oblačili, brisačami, PVC folijo, elastičnim trakom...Pri resnih poškodbah sta najbolj pomembni dejanji zaustavljanje krvavitve in preprečevanje podhladitve. Poškodovano žival vedno pokrijemo s toplo odejo ali oblačili. Žival je navadno v šoku in se na vašo pomoč lahko odzove z agresivnim vedenjem, zato morate biti zelo previdni in po potrebi živali gobec obvezati s povojem ali pasom.
  
Rane na glavi ponavadi ne krvavijo močno, zato jih ne povezujemo, ampak le preprečimo, da bi se žival praskala in tako povzročila še večje poškodbe. Zaradi oblike telesa je lažje oskrbeti rane v področju vratu, prsi in trebuha. Na poškodovano mesto namestimo sterilno gazo in povijemo s povojem, ki ga zmerno zategujemo. Če gre za rano, ki sega skozi prsno steno v prsno votlino, moramo preprečiti vdiranje zraka, zato med gazo in povoj položimo še PVC folijo ali časopisni papir. Če je v prsni koš zaboden tujek, ga ne odstranjujemo, saj bi lahko povzročili zadušitev živali. V primeru, da iz poškodovane trebušne votline izpadejo notranji organi, jih ne poskušamo vračati, ampak jih na rahlo obdamo s sterilnim povojem ali čisto tkanino.
 
 Pri vrezih ali vbodih na tacah naredimo kompresijsko obvezo – taco povežemo in povoj zmerno zategnemo, da zaustavimo krvavitev. Pri močni krvavitvi lahko naredimo Esmarchovo obvezo, to je čvrsta obveza nad komolcem, ki močno zmanjša dotok krvi v taco in tako zmanjša krvavitev. Tako obvezo lahko pustimo na živali največ 2 uri, kasneje lahko pride do odmiranja tkiv.
 
 Okončino z odprtim zlomom povežemo enako kot rano, s sterilno gazo in povojem. Pri zaprtih zlomih ne nudimo prve pomoči, niti ne imobiliziramo okončin zaradi lastne varnost, saj je za to nujna predhodna pomiritev psa.
 
Kadar je žival v nezavesti, jo položimo na bok, iztegnemo vrat naprej, odpremo gobec in izvlečemo jezik na stran. Glava naj bo pri tem nekoliko nižje od trupa. Žival pokrijemo.
V vseh primerih je žival potrebno čim prej peljati k veterinarju.
 
 V poletnih mesecih moramo biti pri psih posebej pozorni na znake vročinske kapi oziroma toplotnega udara. Zaradi visokih temperatur in vlage v zraku lahko telesna temperatura psa preseže tudi 43°C. Znaki so nenadna onemoglost, pospešeno dihaje, viseč jezik, omotica, blede sluznice, bljuvanje in driska. Sledita lahko tudi nezavest in smrt. Predvsem so dovzetni starejši psi, psi s prekomerno težo, temno pigmentirani in močno odlakani psi. V rizično skupino spadajo tudi psi kratkogobčnih pasem (angleški buldog, shih-tzu, mops...), psi s kroničnimi obolenji srca in dihal, pa tudi ostali, če so zaprti v slabo zračenih prostorih ali so izpostavljeni večjim naporom. Ukrepati moramo čim hitreje. Psa namestimo v hladnejši, zračen prostor ali vsaj v senco, ter mu v presledkih nudimo svežo vodo. Če je pes že omotičen, mu na telo polagamo v vodo namočene kose blaga in ga masiramo po okončinah in prsnem košu. Nezavestnega psa namestimo v prej opisan položaj. Psa čim prej peljemo k veterinarju, tudi če se nam zdi, da si je popolnoma opomogel.
 
 Psi se v urbanem okolju pogosto zastrupijo s strupi prodi glodalcem, polžem, s tekočino proti zmrzovanju in drugimi nevarnimi snovmi. V naravi pa jih lahko piči strupena kača ali požrejo močerada. V vsakem primeru je nujna takojšnja veterinarska pomoč. Če je pes pojedel strup v zadnjih dveh urah, mu lahko pomagamo tako, da izzovemo bruhanje. V ta namen mu v gobec vbrizgamo 10-20 ml 3 odstotne raztopine vodikovega peroksida ali toplo močno sladkano oziroma slano vodo. Za zmanjšanje delovanja strupa v črevesju mu lahko v gobec vnesemo raztopino aktivnega oglja.. Kontaktne strupe iz kože in sluznic temeljito izperemo z mlačno vodo. V veliko pomoč bo, če boste k veterinarju prinesli tudi snov, ki jo je žival zaužila oziroma sumite, da jo je. Če pa to ni mogoče, prinesite s seboj vsaj embalažo.