facebook s


  Ambulanta Max - Lavrica

  Dolenjska cesta 250
  1291 Škofljica

  Tel.: 01 366 65 44

  Ambulanta Max - Kamnik

  Muzejska pot 2
  1241 Kamnik

  Tel.: 059 940 488


  DELOVNI ČAS

  Lavrica:
  pon.-pet. 8.00 - 19.00

  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto

  Kamnik:
  
pon.-pet. 13.00 - 19.00
  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto 

 

  


  DEŽURNI VETERINAR

  Izven delovnega časa lahko
  pokličete dežurnega veterinarja

  na telefon 031 394 678


KJE SMO 

puscica LAVRICA

puscica KAMNIK

 

NAVODILA ZA PERIOPERATIVNO OSKRBO ŽIVALI
 

Žival naj bo pred načrtovano operacijo tešča vsaj 6 ur, vodo pa mora imeti na voljo.

Ob sprejemu žival stehtamo, opravimo splošni pregled, laboratorijske preiskave če je to potrebno ter nudimo ustrezno pomirilo. Skrbnik počaka z živaljo 15 - 30 minut, da se umiri in jo nato odda osebju klinike.

Živali vstavimo intravensko kanilo (plastično iglo), skozi katero med operacijo dovajamo infuzijske raztopine in anestetike, antibiotike, analgetike itd.

Pri sterilizaciji in kastraciji mačk in pri drugih manjših posegih to ni potrebno, saj anestetik dobijo v obliki injekcije v mišico.

Skozi kanilo vbrizgamo anestetik, da žival zaspi in v sapnik vstavimo dihalno cevko (tubus), preko katere bo dobivala iz inhalacijskega aparata mešanico kisika in hlapnih anestetikov. Žival priključimo na monitorje s katerimi spremljamo stanje življenjskih funkcij med operacijo.

Pred posegom se dogovorimo o času odpusta živali, za točen čas odhoda se pozanimajte po telefonu oziroma vam bomo sporočili mi. Po zahtevnejših in dolgotrajnejših operacijah je včasih potrebno, da žival ostane na kliniki tudi po operaciji, ker mora dobivati infuzijo, zdravila in biti pod strokovnim nadzorom.
Ob odpustu s klinike dobite ustrezna navodila o ravnanju z živaljo doma.
 
Žival bo verjetno po prihodu domov ostanek dneva prespala. Tudi, ko bo poskušala vstati, bo še zelo nestabilna. Po narkozi je živali lahko slabo in bruha, lahko se zaradi tubusa v sapniku med inhalacijsko narkozo pojavi kašelj.
 
Najbolje je, da žival namestite v miren, topel, omejen prostor dokler si popolnoma ne opomore. Na krajši sprehod lahko peljete psa šele naslednji dan, na dan operacije ga peljite samo toliko, da opravi potrebo. Dokler psu ne odstranimo šivov (običajno po enem tednu), je bolje, da ga sprehajate na povodcu. Velikokrat pa šivov ni potrebno odstranjevati, saj so iz takšnega materiala, da se sami raztopijo. Kljub temu se držite pravila, da teden dni psa sprehajate na povodcu, mu ne dovolite pretiranega skakanja, ga dvigujete v avto, na posteljo itd...
 
Mačko namestite v varen prostor, kjer se ne more poškodovati. V zunanje okolje jo lahko spustite šele naslednji dan oziroma ko si popolnoma opomore .
Kako je s hranjenjem, vam bo razložil veterinar. Predvsem moramo paziti, da je žival sposobna sama zaužiti hrano, da ne bi prišlo do komplikacij, če bi hrana zašla v sapnik. Zdravila (antibiotike, analgetike, …) aplicirajte po našem navodilu.
 
Večina psov in mačk bo nagonsko lizala rane, kar pa moramo preprečiti. Kirurška rana se najhitreje zaceli, če je čista in suha. Da preprečimo možnost lizanja, živali namestimo zaščitni plastični ovratnik, ki preprečuje, da bi z gobcem prišla do rane.
 
V primeru, da žival v enem dnevu po operaciji še vedno ne vstane, nas o tem obvestite. Pokličite nas tudi, če je žival rano zlizala, če se pojavi oteklina, če se iz rane izceja ali krvavi, če žival bruha ali kašlja. Vendar so vsi ti zapleti, še posebno po preventivnih operacijah (sterilizacija, kastracija), zelo redki.