facebook s


  Ambulanta Max - Lavrica

  Dolenjska cesta 250
  1291 Škofljica

  Tel.: 01 366 65 44

  Ambulanta Max - Kamnik

  Muzejska pot 2
  1241 Kamnik

  Tel.: 059 940 488


  DELOVNI ČAS

  Lavrica:
  pon.-pet. 8.00 - 19.00

  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto

  Kamnik:
  
pon.-pet. 13.00 - 19.00
  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto 

 

  


  DEŽURNI VETERINAR

  Izven delovnega časa lahko
  pokličete dežurnega veterinarja

  na telefon 031 394 678


KJE SMO 

puscica LAVRICA

puscica KAMNIK

 


NEGA ZOB IN USTNE VOTLINE
  
Higiena zob vašega psa ali mačke je zelo pomembna, predvsem zato, ker se je način prehranjevanja teh živali močno spremenil. Kuhane in industrijske hrane psom in mačkam ni treba toliko žvečiti, kot njihove prvotne hrane, zato se zobje ne čistijo več sami.
 
Zobne obloge se na zobeh nabirajo zaradi mehke in lepljive hrane, zmanjšamo pa jih lahko s primerno hrano in priboljški, ki vsebujejo sestavine za čiščenje zob ter igračami, ki obloge mehansko odstranjujejo. Če oblog ne odstranjujemo redno, se pojavijo bolezni zob in obzobnih tkiv. V kalcificiranih oblogah ( t.i. zobni kamen) se zadržujejo bakterije, te pa povzročajo vnetje in odmik dlesni, nastanek obzobnih žepkov, zobje postanejo majavi in lahko celo izpadejo. Paradontalna bolezen pa lahko povzroči tudi obolenja celotnega organizma. Dlesni so namreč močno prekrvavljene, bakterije iz vnetih dlesni se po krvi lahko razširijo v notranje organe (srce, ledvica, jetra…) in tam povzročajo spremembe. Pogosto je vnetje srčnih zaklopk in posledično popuščanje srce.
 
Največ težav z zobmi imajo psi manjših pasem, ki imajo pogosto nepravilen ugriz in preveliko število zob.
 
Na obolenja ustne votline lahko sklepamo, ko opazimo da žival:
-se boji odpreti ali zapreti gobec
-je občutljiva na dotik v področju gobca
-ima neprijeten zadah
-manj je ali se ustraši ob ugrizu v hrano
-se slini
-škripa z zobmi
-ima rumeno obarvane zobe
-ji iz nosnic ali ust teče kri ali izcedek
-ima krvave dlesni ali ji obzobno tkivo odstopa
-ima otekline v področju čeljusti ali pod očmi
 
Lastnik mora sam navaditi psa na dviganje ustnic, odpiranje čeljusti in pregledovanje zob, pa tudi na čiščenje s prstom ali zobno ščetko. Za čiščenje zob psov in mačk uporabljamo zobne ščetke, ki so oblikovane primerno njihovem zobovju, ter posebne zobne paste, ker tiste, ki jih uporabljamo ljudje, niso primerne.
 
nega-zob
 
ZADAH
 
Zadah iz ust ali halitoza je ponavadi posledica pomanjkljive ustne higiene in razvoja bakterij v zobnem kamnu. Povzročajo pa ga lahko tudi okužbe ust ali tumorji v ustih. Zadah lahko kaže tudi na resnejše sistemske bolezni, kot so diabetes, obolenje ledvic in različne prebavne motnje.
 
 
 
ZOBNA FORMULA PSOV
 
Mladičkom zrastejo mlečni zobje do meseca in pol starosti. Mlečnih zob imajo psički 28, in sicer 3 sekalce, 1 podočnik in 3 meljake na vsaki strani v obeh čeljustih.
 
Od drugega do petega meseca se mlečni sekalci zamenjajo s stalnimi, pri petih mesecih mlečne podočnike nadomestijo stalni, do sedmega meseca pa dobijo še stalne predmeljake in meljake. Odrasel pes ima tako v zgornji čeljusti tri stalne sekalce na vsaki strani, en stalen podočnik na vsaki strani, 4 stalne predmeljake na vsaki strani in 2 stalna meljaka na vsaki strani. V spodnji čeljusti pa ima na vsaki strani 3 stalne meljake. To je skupaj 42 stalnih zob.
 
 
ZOBNA FORMULA MAČK
 
Mucki imajo 26 mlečnih zob, ki zrastejo do 6 tedna starosti. Stalni sekalci izrastejo do 5 meseca, stalni podočniki do 6 meseca, predmeljaki med 4. in 5. mesecem, meljaki pa do 6. meseca. Skupno število stalnih zob je 30.