facebook s


  Ambulanta Max - Lavrica

  Dolenjska cesta 250
  1291 Škofljica

  Tel.: 01 366 65 44

  Ambulanta Max - Kamnik

  Muzejska pot 2
  1241 Kamnik

  Tel.: 059 940 488


  DELOVNI ČAS

  Lavrica:
  pon.-pet. 8.00 - 19.00

  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto

  Kamnik:
  
pon.-pet. 13.00 - 19.00
  sob. 8.00 - 12.00

  ned. in prazniki zaprto 

 

  


  DEŽURNI VETERINAR

  Izven delovnega časa lahko
  pokličete dežurnega veterinarja

  na telefon 031 394 678


KJE SMO 

puscica LAVRICA

puscica KAMNIK

 

MAČJI AIDS (FIV)

Gre za nalezljivo virusno bolezen mačk, ki jo povzroča virus FIV (Feline Immunodeficiency Virus; mačji virus imunske pomankljivosti). Bolezen je podobna človeškemu AIDS-u, vendar FIV človeku ni nevaren, saj gre za vrstno specifično okužbo. 

Bolezen se prenaša s slino (ugrizi, medtem, ko mama mačka neguje svoje mladiče...), s spolnim kontaktom, mladički pa se preko pozitivne matere lahko okužijo tudi med brejostjo. Statistično so najbolj ogroženi zunaj živeči nekastrirani samci, ki se pogosto zapletejo v pretepe. Okužba je doživljenjska. 

Po vstopu virusa v telo le-ta potuje v najbližje bezgavke in se tam začne razmnoževati v belih krvnih celicah. Nato se razširi v vse telesne bezgavke, ki se rahlo povečajo. Čez nekaj dni ali tednov sledi povišana telesna temperatura, število belih krvnih celic pa močno upade. Bolezen nastopi, ko virus uniči imunski sistem, kar pa lahko traja tudi več let. Obramba pred infekcijami je tako oslabljena, da bakterije, virusi in ostali mikroorganizmi, ki zdravih živali ne ogrožajo, povzročijo zelo resno infekcijo, ki lahko vodi celo v pogin.

Od okužbe do izbruha bolezni običajno preteče kar nekaj časa (lahko več let). Klinični znaki so dokaj nespecifični, zato na njihovi osnovi lahko postavimo le sum na bolezen, končne diagnoze pa ne. Pri oboleli mački običajno opazimo: hujšanje in posledično oslabelost, zanemarjen in nenegovan kožuh, slabo počutje, mačka je pogosto bolna in ima povišano telesno temperaturo, povečane bezgavke, vnete dlesni in je slabokrvna, pogosto opazimo tudi vnetje zgornjih dihal (smrkanje, kihanje), drisko, vnetje oči, kožne infekcije, poveča pa se tudi verjetnost za nastanek rakavih obolenj.

Bolezen diagnosticiramo s pomočjo hitrih testov, ki zaznajo protitelesa proti virusu. Test je končan v 10 minutah, zanj pa potrebujemo le nekaj kapljic krvi. Pri mladičih mlajših od 6 mesecev testa praviloma ne opravljamo, saj lahko pride do lažno pozitivne reakcije, zaradi prisotnosti protiteles, ki so jih dobili od svoje pozitivne mame, sami pa niso okuženi. Raziskave kažejo, da se preko okužene mame z mačjim aidsom okuži le četrtina mladičev.

Test je lahko tudi lažno negativen, če je mačka okužena le krajši čas. Telo potrebuje namreč kar 8-12 tednov, da ustvari protitelesa.

Zdravila za okužbo z virusom FIV žal ni, prav tako pa ni cepiva. Zdravimo samo simptome, ki jih povzročajo sekundarne infekcije.

Izjemnega pomena je, da pozitivnim mačkam preprečimo izhode na prosto in stik z drugimi mačkami. Okuženim mačkam največjo nevarnost predstavljajo sekundarne okužbe, ki pa jih zunaj kaj hitro lahko dobijo.

Tveganje za okužbo lahko zmanjšamo s pomočjo kastracije, saj se kastrirani mački manj potepajo in precej redkeje zapletajo v pretepe zaradi samic ali teritorija. Seveda je več kot smiselna tudi sterilizacija samic, ki se najpogosteje okužijo med parjenjem.